Tur i grenseland

21.8.2010

Bildeserie 1


Jan, Rune og jeg hadde avtalt dagstur for å se litt på grensetraktene Aremark og Dalsland på lørdag 21.8.10. Været var ikke helt det beste, så det ble litt utsatt avreise, og resultatet var full klaff på kjørevær. Litt våte veier i starten så vi fikk spruta ned syklene, så tørket det opp og været var upåklagelig.

Det ble en tur som startet klokka 10:00 sydover i Østfold til Halden. Deretter gikk ferden litt på kryss og tvers før vi var hjemme igjen ved 22:30 -tiden.

Løypa ble: Moss, Halden, Tistedal, Aremark, Ørje, Tøcksfors, Lennartsfors, Bengtsfors, Nøssemark, Bjerkebekk, Aremark, Strømsfoss, Rakkestad, Askim, Skiptvet, Svinndal, Tomb, Råde, Rygge og hjem.

Totalt 400 km.

 


Første stopp var i Halden. Statoil Sydsiden. Det var tid for bunkring av bensin og noen dråper kaffe i kroppen. Omgivelsene fristet ikke så mye, derfor ble det raskt besluttet å reise videre for mer kaffe.


Kaffe-stopp like utenfor Tistedal. Rasteplassen ligger ved Fem-sjøen med utsikt mot de største øyene i sjøen. Det var i Femsjøen at den gamle dampbåten DS "Turisten" ble senket i 1967 etter 80 års tjeneste i Halden-vassdraget. Mer om dette lenger nede.


Rune mener Statoil-termos er å foretrekke.


Forsatt Femsjøen med "Turistens" grav var bak øya utenfor her.


Jan var plaget av noen "lik i lasta", her vaskes de vekk.

Nå har vi vært igjennom noen kilometer til langs Halden-vassdrget fra Femsjøen, forbi Asperen, Aremarksjøen og Øymarksjøen. Ørje ble kjørt igjennom med Sverige som neste mål for stopp. Etter en liten stopp i Tøckfors på leting etter "Systemet" har vi nå kommet nedover langs vest-siden en lang sjø med navnet "Lelång" i Värmland og Dalsland.


Fortsatt Lelång. Fotsatt "likskjending"


Fortsatt Lelång. Lelång ligger i syd-vestre Värmland og nord-vestre Dalsland. Den er ca 50 km lang og har en overflate på ca 5.000 ha eller ca 50.000 mål eller... ca 5 km2.


--


--


Ny røykestopp v/ØSTFOLDOMEN. Eidsberg Kirke.



Fortsatt Lelång. Flott utsikt over sjøen


Turen er kommet til dagens lunch. Den skal inntas her i Bengtsfors som ligger helt syd i enden av Lelång. Dagens rett: Hamburger-tallerken.!!


Fortsatt Bengtsfors.


Her i Bengtsfors kom ei blid og litt reservert jente bort til oss. Hun skjønte vel at disse gamle kællene ikke var noe skumle. Jenta hadde en liten Hona CB50 1978 mod og Rune var var satt i gang. Dette er muligens det eneste eksemplarer av denne sykkelen i både Sverige og Norge. Hun fikk noen gode tips av Rune om hvor reservedeler kunne finnes, han var imponert over sykkelen. Det var grunn til å være litt imponert over denne unge jenta også, hun hadde lagt mye arbeid i å forske på mopeden sin.


Når mana kjører i Sverige, og veien avbrytes av et vann så etablerer svenskene en ferge-forbindelse over det vannet. Ferga ses på som en del av riksveien, og er dermed gratis. Her venter vi på ferga over til Nøssemark.


Fortsatt venter vi på ferga. Vi kom i prat med en Haldenser mens vi sto der.


Det er spesiell ferge på denne strekningen. Den går langs en wire som ligger på tvers av sjøen. Motordriften er om bord på ferga og noen driv-hjul om bord trekker den over sjøen.


--


--


--


Nå er vi ankommet Strømsfoss Brygge. Her er sluse anlegg som en del av Halden-vassdraget. Høydeforskjell: Ca 2,5m og 1 kammer.


Måtte jo bare ha med et bilde av denne. Det var en innflytta Nordlending som nå bor i Halden som var ute på fotosafari med "DS Turisten" som mål. Han fikk full uttelling.

Bildet er tatt på brygga i Strømsfoss.


Vi gjorde en stopp i Strømsfoss som skiller Aremarksjøen fra Øymarksjøen med et lite sluse-anlegg på 1 kammer. Vi hadde flaks og "DS Turisten" kom til slusa med et lukket selskap om bord for å senkes ned de 2,5 meterne til Aremarksjøen.


Fotostopp i Strømsfoss for å se på den gamle, restaurerte "DS TURISTEN".

Denne dampbåten gikk på Halden-vassdraget fra 1887 til 1963 fra Tistedal gjennom 3 sluse-anlegg opp til Skullerud i Akershus, lengst nord i Rødenes-sjøen.

Kong Haakon var passasjer på båten i 1909.

Den gamle båten ble tatt ut av drift i 1963 og kondemnert. I 1967 ble skråget senket i Femsjøen, og der har den hvilt i 30 år. Da den ble skrotet ble maskinen satt på Teknisk museum. Derfra ble den i gjen frigitt til rederne fordi de viste evne og vilje til å sette den gamle dampbåten i opprinnelig stand. Dampmaskinen har en yte-evne på ca 100 Hk

I 1997 ble den igjen hevet og etterhvert restaurert. Den er i drift igjen på Halden-vassdraget..


Her seiler den gamle "Dronningen" inn i slusa for å settes på vannet 2,5 meter lavere på andre siden.


På plass i slusa.


Portene lukkes bak båten før vannet slippes ut av kammeret.


Fortsatt i slusa.


Nedre sluseport åpnes og seilasen kan fortsette i Aremarksjøen.


--


--

--


Siste stopp for denne gang. Sæbyvannet i Svinndal.


Fortsatt Sæby-vannet.


Til toppen